Guillaume Anne van der Brugghen

dec 2023

Schilder van dieren en dier-taferelen (1811-1891); grootvader van mijn grootvader.  Eerst ‘voorbestemd’ voor een militaire loopbaan raakte hij, op een kostschool in Arnhem, juist geïnteresseerd in tekenen. Vervolgens werd hij leerling bij de schilder Pieter Gerardus van Os (1776 – 1839) Den Haag.

Later werkte hij in het atelier van zijn huis ‘de Varenhof ’ in Ubbergen, bij Nijmegen. Daar tekende en schilderde hij honden, herten, hazen, paarden, koeien, geiten en schapen. Hond Kees werd vaak geportretteerd evenals de geiten in de stal en ook het koningshert dat leefde in de bossen rond het huis. Dat hert had hij gekregen van een Duitse prins als dank voor het schilderij dat hij maakte van diens hond.

Verder tekende hij vaak in Artis te Amsterdam, waar hij natuurlijk helemaal in zijn element was. Ook ‘stoffeerde’ hij, met zijn dieren, de landschappen en jachttaferelen door de schilder Pierre Louis Dubourcq (1815 – 1873) in Amsterdam.

Zijn schilderijen werden getoond in de ‘Tentoonstellingen van Schilderijen van Levende Meesters (1808-1917)’, zo naar voorbeeld van de Parijse Salons. Veel werken zijn verkocht aan particulieren en twee kisten met tientallen schilderijen werden zelfs naar Amerika verscheept.

Herbert vdB ‘23

..

..